Ervaringen van een maatje, november 2017

Er zou een lang verhaal verteld kunnen worden over hoe het kwam dat Mathilde eigenlijk niemand had om op terug te vallen, terwijl ze nog maar 16 jaar oud was.
Maar dat was haar situatie toen ze beviel van een zoontje. Ze had alleen een huurwoninkje dat haar op een urgentieverklaring was toegewezen. En ze was er erg blij mee.
Maar het probleem was: ze moest zich onmiddellijk in de schulden steken toen ze op afbetaling huisraad voor haar nieuwe plekje kocht. En ze zat nog op school, en daar wilde ze naar toe blijven gaan. Ze had geleerd dat het belangrijk was om een diploma te halen.
Maar haar studiefinanciering was niet genoeg om de vaste lasten te betalen, laat staan de afbetalingen voor de woninginrichting.
Op een gegeven moment durfde ze de post met aanmaningen niet meer te openen. Ze maakte zich steeds meer zorgen, wat kon ze doen. Ze kwam via via terecht bij de diaconie van de plaatselijke kerk.

Een diaken verdiepte zich in haar omstandigheden en verwees haar uiteindelijk naar SchuldHulpMaatje. Na een intake kreeg ze een maatje toegewezen. Deze werd haar steun en toeverlaat. Haar maatje leerde haar hoe ze een begroting moest maken en hoe je betalingsregelingen treft als je een rekening niet in één keer kunt betalen. En zeker zo belangrijk was de mentale ondersteuning. Die heb je wel nodig als je lange tijd moet leven met een heel krap budget. In drie jaar tijd betaalde Mathilde al haar schulden af en heeft haar zaakjes nu goed op orde. Het lukt haar zelfs om te sparen voor onverwachte uitgaven en af en toe een leuk uitstapje of cadeautje voor haar zoontje.

Ze heeft afscheid genomen van haar maatje, maar kan altijd weer bellen als ze nog eens advies nodig heeft.

(Deze ervaringen betreffen onbekende personen uit een ander deel van het land. Wel kunnen ervaringen van maatjes in Drachten en omgeving gelijkenis vertonen met die uit het bovenstaande verhaal.)

Project SchuldHulpMaatje en omgeving: Klaas Boersma, Ate Klomp (coördinatoren).
Voor inlichtingen en informatie: T: (06) 192 272 29; E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. W: www.schuldhulpmaatje.nl 

Ate Klomp

Zoeken