Ervaringen van een Maatje, juli 2017

Failliet door het faillissement van een ander.

Marcel heeft zijn vooroordelen over mensen met schulden moeten bijstellen nadat hij maatje werd. Vroeger dacht hij dat alle mensen met schulden door eigen fouten in de problemen kwamen.
‘Ik begeleid een gezin waarvan de ouders altijd hard hebben gewerkt. Het bedrijf van de man ging kortgeleden failliet. Hij had € 18.000,- uitstaan bij een opdrachtgever die hem lange tijd aan het lijntje hield. Uiteindelijk ging deze opdrachtgever failliet, dus er was niets meer te halen.’
Zo sleurde dit bedrijf dus een volgend bedrijf mee in zijn val. ‘Omdat deze man ZZP’er was, kan hij geen aanspraak maken op een WW-uitkering’, legt Marcel uit. ‘Zijn vrouw ook niet, zij had kort daarvoor haar baan opgezegd. De kinderopvang was zo duur geworden, dat het goedkoper was om thuis te blijven voor de kinderen. Hun schuld van € 24.000,- moeten ze weg zien te werken met een bijstandsuitkering en enkele toeslagen. Ga er maar aan staan.’

Marcel voelde zich voor een dilemma geplaatst. De Stadsbank en het maatschappelijk werk wilden het gezin niet meer helpen. Zij weigerden namelijk om hun kort daarvoor betrokken woning te verruilen voor een flatje met een iets goedkopere huur.
Dat wilden ze hun kinderen niet aandoen.
‘Moest ik dit gezin dan ook maar laten vallen? Dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Ik heb hen kunnen helpen met het inzichtelijk maken van hun financiële situatie en het beperken van hun uitgaven. Als maatje is het mijn doel om hun situatie te verbeteren.’

Marcel is blij dat het echtpaar sinds kort weer tijdelijk werk heeft gevonden, voor zolang als het duurt. Voorlopig kunnen zij hun maandelijkse vaste lasten weer betalen. Met hulp van Marcel hebben ze met de schuldeisers een regeling kunnen treffen.

(Deze ervaringen betreffen onbekende personen uit een ander deel van het land. Wel kunnen ervaringen van maatjes in Drachten en omgeving gelijkenis vertonen met die uit het bovenstaande verhaal.)

Project SchuldHulpMaatje Drachten en omgeving
Klaas Boersma, Ate Klomp (coördinatoren)
Voor inlichtingen en informatie: T: (06) 192 272 29; E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W: www.schuldhulpmaatje.nl

Ate Klomp (coördinator)