Brechtje blogt: Vrijheid, croissants en shampoo …

Wie weet ken je het verhaal van Marie-Antoinette en de croissant. Ze vernam als koningin van het land La France, dat 'het' volk stond te drammen en te protesteren … er was geen brood meer…

Marie had daar, heel inventief, heel passend een oplossing voor: neem een croissantje! Gelukkig hoeven we niet dagelijks te kiezen voor brood, brood of brood, maar kunnen we ook kiezen voor een croissantje.

Nog even los van het gegeven dat Marie hier de clou een beetje (heel erg) mist, kennen we haar vooral van de tijd waarin behoorlijk voor de waarde 'Vrijheid' werd gestreden in de Franse Revolutie van 1789.  

Deze waarde 'vrijheid', bijvoorbeeld in de vorm van 'keuzevrijheid', komen we nog dagelijks tegen. Bijvoorbeeld als we winkelen. Ik weet niet hoe het jullie vergaat in een 'doorgaande' supermarkt. Ik word er echter bijzonder 'gek'. Opdracht: shampoo. Ok. Juiste gang. Nu goede stelling. Gevonden. Nu goede schap. Juist. Nu nog de best, passende shampoo…

Ik word al moe van de gedachte…. Hoe vrij maakt ons die fel bestreden vrijheid eigenlijk? En bestaat vrijheid eigenlijk wel? Of is 'vrijheid' het leven in een illusie, zoals ook Karl Marx deze religie zag: een opium voor het volk. Hiermee ontkende hij natuurlijk niet Zijn Bestaan, maar wel de werking van de kerk en religie als goedmakertje, als verzachtend of verdovend middel, zoals we die allemaal ergens wel (h)erkennen.

Dat vrijheid door Marie en de Franse Revolutie nog steeds – en proportioneel uit verhouding met de andere waarden: gelijkheid en bovenal broederschap! – ons alledaagse leven binnendringt, lijkt me duidelijk. Wat zij miste met haar voorstel voor croissantjes, is het niet zien van de èchte nood. De nood op straat. De nood in jouw buurt. De nood van de persoon naast wie je zondag in de kerkbank zit. De nood van de voorganger bij de kassa. De nood van de agressieveling op straat, in bushokjes, bij de E.K. of veroorzaker van een aanslag. Liever polariseren we. Verrechtsen we. Geven we de schuld aan vluchtelingen, uitkeringsgerechtigden of bankiers.

Een broodje of een croissantje? Politiek links of rechts kiezen? Jezus, Mens of God? … Wat brengt ons (keuze)vrijheid als we 'op straat' – links of rechts van de weg – Jezus als (mede) mens niet herkennen en zien?

Barmhartige G'd, geef ons, ons heden ons shampoo voor 'stom haar', en vergeve ons, ons teveel aan schuld – en bovenal aan U! In de naam van Jezus Christus.

Amen.

Anna van der Meer, diaconaal werker PGDrachten

Zoeken