De 40dagentijd maart 2016

“Zet een stap naar de ander”
Zondag 20 maart is de laatste zondag van de 40dagentijd, de laatste zondag waarop de deurcollecte wordt bestemd voor een project van Kerk in Actie.

We hebben in de afgelopen zes weken een wereldreis gemaakt langs steeds weer een ander project. Op deze zondag is onze bijdrage bestemd voor de boerinnen in Ghana. In het noorden van Ghana, aan de rand van de Sahel, wordt het alleen maar droger. Het leven van de mensen die er wonen is een groot gevecht tegen de honger. Maar ondernemende vrouwen in Noord-Ghana hebben een manier gevonden om dit gevecht te winnen: de karite-noot. Karitenoten groeien aan bomen die verspreid door het gebied staan. Met hun breed vertakte wortelstelsel zijn de bomen een belangrijk wapen tegen erosie. Sinds jaar en dag verzamelden de vrouwen de noten om er boter van te maken.  Maar hun traditionele manier van verwerken was tijdrovend en slecht voor hun gezondheid. De landbouwgroep van de Presbyteriaanse kerk van Ghana zag de vrouwen en kwam in actie. Met steun van Kerk in Actie verspreidde de kerk betere oventjes om de noten in te branden. Ook kregen de vrouwen een landbouw- en marketingopleiding en vormde ze vrouwengroepen. Binnenkort wordt de laatste hand gelegd aan twee moderne “fabrieken”, waar de vrouwen de noten kunnen verwerken. De boter gebruiken ze in de keuken, maar het overgrote deel wordt verkocht als verzorgingsproduct. Een paar stappen waren genoeg om deze vrouwen aan een beter inkomen te helpen. Hun leven is totaal veranderd. Azara, een van hen, vertelt: “Het grootste verschil is dat ik nu mijn kinderen naar school kan brengen. En ik hou nog genoeg over om wat te sparen”.

Doet u mee, zet u een stap naar de vrouwen in Ghana?
Namens het ZWO