Eindelijk thuis; ds. Gera den Dikken

Enkele weken geleden is Ds. Gera den Dikken, predikant in de Oase neergestreken aan de Splitting op nr. 25. Gemeenteleden hebben de pastorie grondig onderhanden genomen, zodat mevr. Den Dikken zich hier thuis kan voelen.

Om haar beter te leren kennen bezoeken we haar voor een vraaggesprek. Waar komt ze vandaan? Antwoord: “Uit Stitswerd”. Wat zegt u? Kunt u dat spellen?

Op een melkveebedrijf tussen Warffum en Bedum is Gera den Dikken in 1973 geboren in een gereformeerd gezin. Na de Havo bezoekt zij de Hogere Agrarische School (Van Hall Instituut) waar zij – geheel in de sfeer van thuis – zich nader verdiept in de veehouderij. In Groningen wordt zij lid van de christelijke studentenvereniging Navigators. Daarmee tekent zich een begin af van een rode draad die tot op vandaag door haar leven loopt. Telkens weer zijn het de echte levensvragen die haar bezighouden: Wie ben ik? Wat wil God van mij? Hoe moet ik mijn leven inrichten?

Tijdens haar opleiding loopt ze stage in Albanië op het gebied van ontwikkelingswerk. Hierna verhuist ze naar Wageningen waar ze Tropische Veehouderij gaat studeren.

Na een tijd van bezinning besluit ze naar Engeland te verhuizen en haar leven een nieuwe draai te geven. Vlak bij Londen is het All Nations Christian College gevestigd. Het is een 2-jarige Bijbelschool, tevens een open universiteit, gericht op zendingswerk. Mensen uit allerlei landen en culturen treffen elkaar hier. Voor haar stage gaat Gera den Dikken opnieuw terug naar Albanië waar ze onder andere bijbellessen aan tieners gaat geven. Ligt hier haar bestemming?

Tijdens een avondmaalsviering wordt ze getroffen door een woord uit Hand.1:8, “Gij zult mijn getuigen zijn te Jeruzalem en in geheel Judea en tot het uiterste der aarde”. Eerst komt Jeruzalem, je eigen omgeving en daarna komt de wereld in het vizier. Dat is voor haar de boodschap.

Gera gaat terug naar Wageningen. Ze zoekt werk en komt in dienst van IFES (International Fellowship of Evangelical Students), een wereldwijde christelijke studentenorganisatie. Als studentenwerker ontmoet ze studenten vanuit de hele wereld – en dat in haar eigen land! Na 5 jaar gaat zij vervolgens naar Utrecht om Godsdienstwetenschappen te studeren en zich daarnaast te bekwamen in Grieks en Hebreeuws. Het wordt steeds duidelijker waar haar bestemming ligt. Ze gaat de Master-opleiding voor Gemeentepredikant volgen.

En nu is ds. Gera den Dikken als predikant in Drachten komen wonen. Eindelijk thuis?

Op de vraag welke boeken voor haar erg belangrijk zijn geweest noemt ze “The Mission of God” (Bij ons verschenen onder de titel “Bijbelse missie”), geschreven door één van haar Engelse leermeesters, Christopher Wright.

Daarnaast noemt ze als auteur Henri Nouwen, katholiek priester en hoogleraar, die een boek schreef onder de titel “Eindelijk thuis”. Hierin beschrijft Nouwen het schilderij van Rembrandt “Terugkeer van de verloren zoon”. Voor hem is dit schilderij de uitbeelding van een plaats waar je liefde, vergeving en genezing kunt ontvangen, een plaats om te zeggen ”Eindelijk thuis!”

Na een bemoedigend gesprek nemen we afscheid van een predikant van wie we zeker kunnen zijn dat zij  haar levenservaringen zal willen delen met mensen die zij in het pastoraat op haar weg vindt.

Wij hopen dat Ds. Gera den Dikken zich in Drachten thuis mag voelen en dat er zegen rust op haar werk.

Henk Meijer